Sketchup, Google Earth
Do modelowania budynków w SU oraz przygotowywania tekstur używam tylko i wyłącznie darmowych programów, min:
*Gimp 2.6.4 za pomocą którego można zrobić prawie wszystko (odpowiednik Photoshop'a), świetnie dopasować teksturę (opcje: perspektywa, nachylenie, odbicie, itd...), oraz klonować warstwę w celu ukrycia niepożądanych ciekawostek na zdjęciu typu drzewa, ludzie...
*XnView 1.80.3 tego programu używam do konwersji na różne formaty graficzne, oraz dokładnego przycinania tekstury
* czasami przyda się Paint z Windowsa
I to wsio. Za pomocą wyżej wymienionych, darmowych programów można z powodzeniem bawić się w modelowanie efektownych i fotorealistycznych budynków w SU.
Pozdrawiam
Administrator
Ja do ogólnej segregacji zdjęć, konwersji itp. jako pierwszego używam Irfan View.
Służy mi on równocześnie jako domyślna przeglądarka grafiki.
Może nie jest pierwszy jeśli chodzi o możliwości, ale ma parę funkcji na które warto zwrócić uwagę.
Posiada na przykład szybka i prostą konwersję i obróbkę wielu plików na raz. Przydatne gdy zmieniasz rozdzielczość czy zmieniasz krzywe nasycenia itp. dla wielu zdjęć wykonanych w tym samym czasie... jeśli tego wymagają.
Razem z dodatkami w postaci dodatkowych filtrów jest to program który raczej warto choćby obejrzeć.
Ma funkcję stempla (do retuszowania osób i obiektów ze ścian budynku) i parę innych..
Niestety.. ma wadę.. choć Irfan ma możliwość zapisu do PNG to przezroczystość uzyskana przy pomocy tego programu nie współpracuje z SU i trzeba obrazek.. jeszcze przez jakiś inny obrazek przerzucić.
Wszędzie tam, gdzie przezroczystości nie są wymagane Irfan potrafi niemal wszystko czego możesz potrzebować do obróbki zdjęć do SU.
Ciekawie zapowiada się photoshop cs5 w świetle przygotowania brakujących elementów tekstur...
Polecam filmik:
http://www.wykop.pl/link/238881/krotki- … toshop-cs5
Administrator
Hmmm... dla samej tej funkcjonalności chyba zainstaluję PS-a.
Oprogramowanie zaczyna być coraz lepsze..
Jeszcze tylko skrypt ruby który sam odczytuje bryłę budynku bazując na dwóch zdjęciach i... w zasadzie więcej mi nie trzeba