To forum jest MARTWE. Teraz to miejsce na wiatr, kurz i info o uaktualnianiu mojego miasta przeze mnie.

Sketchup, Google Earth

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2009-04-14 12:23:49

tomciozg

Użytkownik

Punktów :   

Tworzenie budynkow w SU oraz przygotowywanie tekstur

Do modelowania budynków w SU oraz przygotowywania tekstur używam tylko i wyłącznie darmowych programów, min:

*Gimp 2.6.4 za pomocą którego można zrobić prawie wszystko (odpowiednik Photoshop'a), świetnie dopasować teksturę (opcje: perspektywa, nachylenie, odbicie, itd...), oraz klonować warstwę w celu ukrycia niepożądanych ciekawostek na zdjęciu typu drzewa, ludzie...
*XnView 1.80.3 tego programu używam do konwersji na różne formaty graficzne, oraz dokładnego przycinania tekstury
* czasami przyda się Paint z Windowsa

I to wsio. Za pomocą wyżej wymienionych, darmowych programów można z powodzeniem bawić się w modelowanie efektownych i fotorealistycznych budynków w SU.

Pozdrawiam

"mów do ręki"

#2 2009-04-16 21:22:28

KierovNick

Administrator

Punktów :   

Re: Tworzenie budynkow w SU oraz przygotowywanie tekstur

Ja do ogólnej segregacji zdjęć, konwersji itp. jako pierwszego używam Irfan View.
Służy mi on równocześnie jako domyślna przeglądarka grafiki.
Może nie jest pierwszy jeśli chodzi o możliwości, ale ma parę funkcji na które warto zwrócić uwagę.
Posiada na przykład szybka i prostą konwersję i obróbkę wielu plików na raz. Przydatne gdy zmieniasz rozdzielczość czy zmieniasz krzywe nasycenia itp. dla wielu zdjęć wykonanych w tym samym czasie... jeśli tego wymagają.
Razem z dodatkami w postaci dodatkowych filtrów jest to program który raczej warto choćby obejrzeć.

Irfan ma jeszcze coś.
Po wciśnięciu F12 wyskakuje menu w którym możemy bardzo łatwo i bardzo precyzyjnie obrócić model o dowolny kąt, nawet jeśli nie znamy tego kąta (przydatne do poziomowania zdjęć).
Ma funkcję stempla (do retuszowania osób i obiektów ze ścian budynku) i parę innych..
Niestety.. ma wadę..  choć Irfan ma możliwość zapisu do PNG to przezroczystość uzyskana przy pomocy tego programu nie współpracuje z SU i trzeba obrazek..  jeszcze przez jakiś inny obrazek przerzucić.
Wszędzie tam, gdzie przezroczystości nie są wymagane Irfan potrafi niemal wszystko czego możesz potrzebować do obróbki zdjęć do SU.

I am the alpha and the omega.

#3 2009-09-23 11:45:29

przygod

Użytkownik

Punktów :   

Ciekawie zapowiada się photoshop cs5 w świetle przygotowania brakujących elementów tekstur...

Polecam filmik:
http://www.wykop.pl/link/238881/krotki- … toshop-cs5

#4 2009-09-24 21:58:58

KierovNick

Administrator

Punktów :   

Hmmm... dla samej tej funkcjonalności chyba zainstaluję PS-a.

Oprogramowanie zaczyna być coraz lepsze..

Jeszcze tylko skrypt ruby który sam odczytuje bryłę budynku bazując na dwóch zdjęciach i... w zasadzie więcej mi nie trzeba

I am the alpha and the omega.

Stopka forum

RSS